KUHAMO S KONOPLJO

Sestavine:

  • 2 zrela avokada
  • 3 jedilne žlice sveže stisnjenega limoninega soka
  • 3 jedilne žlice bio konopljinih semen (neoluščena so bolj hrustljava)
  • sol
  • poper
  • kumina (cela ali mleta)

Priprava

Najprej stisnemo limono in odmerimo 3 jedilne žlice soka. Dva avokada olupimo, izkoščičimo in pretlačimo. Dodamo 3 jedilne žlice konopljinih semen in limonin sok. Začinimo s soljo, poprom in kumino. Narejen je brezglutenski veganski namaz brez laktoze. Posebno okusen je na prepečencu ali krekerjih.

V tem receptu so predvsem balastne snovi, veliko omega-3 maščobnih kislin, vitamin K1, vitamin C, vitamin E, pa tudi kalij, magnezij, proteini in fosfati.

Sestavine:

  • 1 jedilna žlica konopljinih semen
  • 50 g indijskih oreščkov
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
  • 2 jedilni žlici kakavovega čipsa
  • 50 g ameriških oreščkov (pekani)
  • 180 g mehkih datljev
  • 2 jedilni žlici instantne kave
  • 50 g orehov (možnost: 100 % naravni bio konopljin izvleček)

Priprava

Ameriške oreščke, indijske oreščke, orehe, kavo in konopljina semena drobno sesekljamo. Dateljne pretlačimo in zmešamo z drugimi sestavinami. Kdor želi, lahko doda še nekaj kakavovega prahu. Maso oblikujemo v kroglice in damo na hladno. Sladke energijske kroglice so pripravljene.

Sestavine:

  • 250 g mešanega jagodičevja
  • 150 g puste skute
  • 100 g naravnega jogurta
  • 50 ml mineralne vode
  • 1 banana
  • 30 g muslijev ali ovsenih kosmičev
  • 25 g proteinskega praška (čokolada, vanilja, kokos)
  • Za kašo lahko uporabimo marsikaj, npr.: konopljina semena, chia semena, kokosove kosmiče, oreščke, olje konopljinih semen.

Priprava

Prihranite pri pripravi nekaj jagodičevja za konec, da bo skledica videti še bolj slastna. Naravni jogurt, skuto, vodo in proteinski prah zmešamo s stepalnikom za sneg, da dobimo kremasto kašo. Vmešamo musli, jagodičevje in pol banane. Zdaj razdelimo kašo in jagodičevje v skodelice. Kdor želi slajšo kašo, lahko doda mandljevo sredico, javorjev sirup ali arašidovo maslo. Kombinacija jagodičevja in konoplje vsebuje številne pomembne vitamine, minerale in rastlinske snovi, ki delujejo protivirusno, protibakterijsko in protivnetno.

Konoplja vedno bolj osvaja naše kuhinje kot superhrana. Po pravici! Trajnost in ekologija stopata vedno bolj v ospredje in okoljska zavest ljudi se povečuje. Skoraj nobena druga surovina ni bolj primerna za to kot konoplja, ki bogati in krepi naše vire. Razen nenavadno visoke gostote hranilnih snovi ima ta rastlina ponuditi še precej več. Konoplja je enoletna rastlina, raste zelo hitro in je izredno samozadostna. S svojimi globokimi koreninami daje trdnost peščenim tlom. Ta kulturna rastlina je zelo odporna proti boleznim, zato zanjo ni treba uporabljati pesticidov. Razen uporabnosti v gradbeništvu, kozmetiki in medicini igra vse pomembnejšo vlogo na področju prehrambene industrije. Tukaj so posebno pomembna konopljina semena. Ta so vsestransko uporabna in jih z lahkotno vključujemo v vsakdanje življenje. Prepričajo s svojim nežnim orehovim okusom in vsebujejo dragocene sestavine.

Poleg vitamina E, omega-3 in omega-6 maščobnih kislin jih odlikuje uravnovešen vzorec maščobnih kislin. Zaradi malo ogljikovih hidratov so konopljina semena zelo primerna tudi za diabetike. Kulinarčna uporaba je vsestranska – med drugim so uporabna v solatah, muslijih, jogurtu, lahno pražena kot prigrizek ali široko razširjena kot konopljina moka, konopljini otrobi za peko in kuhanje brez glutena. Kako lahko vključimo v preproste recepte konopljina semena, nam dokazujeta ta dva enostavna, okusna in predvsem hranljiva recepta.