Vsi vemo: sladkor je neverjetno okusen, a ima številne pomanjkljivosti. Ker pa se nočete povsem odpovedati prigrizkom, imamo za vas popolno alternativo: krekerje z malo ogljikovimi hidrati. So preprosti za pripravo, veganski, zdravi in ostanejo dolgo sveži. Najpomembnejše pa je, da so zares okusni. Vsi vemo, da okusa ne kaže zapostavljati.
Številni recepti z malo ogljikovih hidratov ali alternative so v primerjavi s sladkimi prigrizki po okusu komaj vredni pozornosti, neprimerljivi. Ti krekerji pa vsebujejo različne arome in maščobe iz semen konoplje in osvežujoč okus kokosove maščobe. To je kombinacija, ki nas premami, in to brez slabe vesti. Namesto masla ali olja uporabimo kokosovo maščobo. Kokosovo maščobo lahko brez pomislekov močno segrejemo, je veganska in zdrava. Razen tega manj vpliva na sladkor v krvi kot druga olja. Je torej hrustljava alternativa za vegane, diabetike in prehransko osveščene ljudi.
Sestavine:
- 40 g mletih mandljev
- 50 g sončničnih semen
- 40 g bučnih semen
- 225 ml vrele vode
- 1 čajna žlička soli
- 50 g chia semena
- 50 g konopljinega semena
- 10 g lanenega semena
- 60 ml stopljene kokosove maščobe
Priprava
Najprej pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilatorska) in vse suhe sestavine premešamo. Nazadnje dolijemo vročo vodo in dodamo kokosovo maščobo, da nastane homogeno testo, ki ga porazdelimo na pripravljen pekač (testo zadošča za približno dva pekača), obložen s peki papirjem. Pokrijemo z drugim peki papirjem in tenko razvaljamo (približno 2 mm debelo). Peki papir odstranimo in spečemo v pečici, da postane hrustljavo in rjavkasto zapečeno. Zdaj lahko pečeno testo razrežemo na manjše koščke in uživamo. Shranjeni v zaprti posodi ostanejo krekerji dolgo sveži.
Naš nasvet: s sirom čedar so krekerji še posebej okusni
Sestavine:
- 100 g bio polnozrnate pirine moke
- dve jedilni žlici bio konopljinih semen
- štiri jedilne žlice naravnega jogurta
- dve jedilni žlici bio olja iz konopljinih semen
- čajna žlička pecilnega praška
Priprava
Vse sestavine premešamo, da dobimo kepo testa. Testo razdelimo na štiri enake dele in jih oblikujemo v 1 cm debele palačinke. Palačinke spečemo v ponvi pri srednji temperaturi. Polnozrnat kruh iz ponve je odličen za zajtrk z jajci, avokadom, rukolo in paradižnikom ali kot priloga k drugim jedem. Polnovredna konopljina semena so bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami in zato odličen začetek dneva.
Ne odlikuje ga le preprosta priprava, temveč tudi njegove neštete variante. Sestavine imamo večinoma doma, je pa tudi dobra možnost, kako lahko uporabimo zrele banane. Za najrazličnejše oblike tega sladkega kruha obstajajo številni recepti. Vseeno je, ali so veganski, brez laktoze ali glutena, sočno ameriški ali z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov – priprava bananinega kruha vabi k eksperimentiranju. Polnozrnati bananin kruh s konopljo je popoln vir energije in odličen prigrizek, ki nas oskrbi s pomembnimi proteini.
Sestavine:
- 200 g bio pirine polnozrnate moke
- 50 g konopljine moke
- 2 jedilni žlici bio konopljinih semen
- ½ čajne žličke cimeta
- 3 jajca
- 100 g trsnega sladkorja
- 50 ml olja
- 2 jedilni žlici puste skute (brez laktoze)
- 3 zrele banane
- 2 jedilni žlici surovega kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
Priprava
Moka, kakav, pecilni prašek, cimet, konopljino moko in semena damo v posodo in premešamo. Banane pretlačimo z vilicami in jajca stepemo s sladkorjem. Dodamo olje, skuto in banane in vse skupaj dobro premešamo. Dodamo mešanico z moko in dobro premešamo. Testo damo v namaščen model in pri 180 stopinjah pečemo 50 minut.
Sestavine:
- 250 ml jajčnega likerja
- 200 ml olja
- 50 ml olja iz konopljinih semen
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 zavitek pecilnega praška
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 200 g moke
- 50 g konopljine moke
Priprava
Tekoče maslo in drobtine za model: model za šarklje premažemo s stopljenim maslom in posujemo z drobtinami, da pecivo kasneje z lahkoto stresemo iz pekača. Jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Potem olje razredčimo z jajčnim likerjem in postopno vmešamo v jajčno zmes. Pecilni prašek premešamo z moko in previdno dodamo v testo. V predhodno ogreti pečici pečemo pri 180 stopinjah. Ko je šarkelj pečen, ga pustimo, da se ohladi, nato pa posujemo s sladkorjem v prahu ali okrasimo s čokoladno glazuro.
Kot nadomestilo za jajca uporabimo semena chia, ki jih namočimo v vodi in dodamo v testo (približno 2 jedilni žlici semen namočimo v 4 jedilne žlice vode). Uporabimo jajca, izberemo pa lahko tudi njihov nadomestek. Tudi pri moki lahko izbiramo, tako da brownije lahko pečemo z belo ali brezglutensko moko. Pri tem prilagodimo le količino tekočine. Po pravilu je za brezglutensko moko potrebujemo nekaj več. Browniji postanejo bolj zračni, puhasti, če jih pečemo z belo moko. V tem receptu bo uporabljena zdrava polnozrnata pirina moka, skupaj z veganskim čokoladnim proteinskim prahom.
Sestavine:
- 200 g bio pirine polnozrnate moke
- 150 g bio konopljinega proteinskega prahu (čokolada)
- 2 jedilni žlici bio konopljine kave
- 150 g rjavega trsnega sladkorja
- 75 g kakava v prahu (surovega)
- 50 g tekočega kokosovega olja (ali drugega, npr. repičnega)
- 2 jedilni žlici mandljev
- 250–300 ml mineralne vode (odvisno od moke)
- 1 čajna žlička sode
- 2 jedilni žlici semen chia
- 400 ml rastlinskega mleka
- 2 čajni žlički pecilnega praška
Priprava
Semena chia pomešamo s 4 jedilnimi žlicami vode in pustimo, da se napnejo. Primešamo moko, sodo, pecilni prašek, trsni sladkor, kavo, kakav v prahu, proteinski prah, mandlje in semena chia (predlagamo drugo možnost: 2 jedilni žlici konopljinih semen). Kokosovo olje, mleko in mineralno vodo primešamo postopno, da nastane enotna zmes. Testo naj ne bo preveč tekoče. Porazdelimo ga po pekaču, obloženem s peki papirjem, in ga damo počivat za 30 minut. Potem ga damo v pečico in pečemo pri 175 stopinjah eno uro. Kdor hoče, lahko pecivu doda glazuro, browniji pa so okusni tudi brez nje.
Uporabne možnosti pri peki s konopljo so raznovrstne in vabijo k preizkušanju in eksperimentiranju: preprosto, zdravo in proteinsko bogato. Tako lahko konopljina semena in konopljino moko vključimo v najrazličnejše recepte. Obstaja veliko dobrih razlogov, da konopljo vnesemo v svoj vsakdanji jedilnik, saj kot t. i. superhrana visokokakovostno živilo in v naši prehrani postaja vse bolj pomembna. Konopljini izdelki prihajajo na trg naravni in iz biološke pridelave.
Konopljina semena, oluščena ali neoluščena, zdrobljena ali fino zmleta kot konopljina moka, hladno stisnjeno olje iz semen, proteinski napitki – seznam uporabnih možnosti je raznovrsten. Enako ugledna je lista zdravju koristnih lastnosti. Tako imajo konopljina semena visoko vsebnost beljakovin, več esencialnih vitaminov B in veliko mineralov. Konopljini proteini vsebujejo esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje za graditev mišic, zato so zelo pomembne za športnike. Olje, stisnjeno iz semen, je pomemben vir dragocenih omega-3 in omega-6 maščobnih kislin.
Seveda ni čudno, da konopljinim izdelkom ugled vse bolj raste. Medtem so dostopne številne knjige, ki ponujajo dragoceno znanje o tej rastlini in vsebujejo tudi odlične recepte.
Superhrana konoplja
Uporabne možnosti pri peki s konopljo so raznovrstne in vabijo k preizkušanju in eksperimentiranju: preprosto, zdravo, bogato s proteini. Tako lahko konopljina semena in moko uporabimo za najrazličnejše recepte. Zdrava prehrana vse bolj prodira v zavest ljudi. Številni so na določeno hrano alergični. Peka je čudovito ustvarjanje!